How to change icon for all folders from the OS default one?

Discussion, questions and support.
Post Reply
Message
Author
Forez
Posts: 279
Joined: 30.01.2016, 11:05
Location: In front of a PC monitor

How to change icon for all folders from the OS default one?

#1 Post by Forez » 28.03.2018, 11:00

I have just executed in my Windows 7 x64 this https://www.askvg.com/guide-how-to-chan ... n-windows/ [the first solution of them two]. As a result in Windows Explorer I now have the exact icon I want to showing for all of the folders. Unfortunately this change did no occur in FreeCommnader

Aside from some posts about various problems with icons on toolbars and such, I was able to find this http://www.freecommander.com/fchelpxe/e ... Icons.html. But that is not it


So, how do I change in FreeCommander my overall folder icon to the one I want?
Last edited by Forez on 28.03.2018, 18:06, edited 1 time in total.

Karol
Posts: 624
Joined: 19.08.2007, 10:05

Re: How to change icon for all folders from the OS default one?

#2 Post by Karol » 28.03.2018, 11:44

As I know FreeCommander use Windows icons and you can not change folder or file icon.
Have you checked "Extracted" and "Registered" icons?

Forez
Posts: 279
Joined: 30.01.2016, 11:05
Location: In front of a PC monitor

Re: How to change icon for all folders from the OS default one?

#3 Post by Forez » 28.03.2018, 18:20

Karol wrote:
28.03.2018, 11:44
As I know FreeCommander use Windows icons and you can not change folder or file icon.
So the change should occur. But even after a reset it does not. And I have that my new icon even in the Registry visible- but not in FC

But what is interesting on that last note: also my good old ACDSee 3.1 did not comply with the change. And both FreeCommander and ACDSee do use the icons I have set up for example for the MP3 or TXT format- but when it comes to folders, only the individual ones are correctly displayed by both of them them [like for example the Recycle Bin or the user's Documents]
Karol wrote:
28.03.2018, 11:44
Have you checked "Extracted" and "Registered" icons?
I have just checked that

Tools > Settings > View > File / Folder List > Icons

I changed all of them to every available option, one by one, i.e.:
- Extracted
- Registered
- Fixed
And every three times I did this I of course closed and reopened the FreeCommander for the change to have an opportunity to load up itself [as it is sometimes required with other FC settings]


I did not see any change- the icon for folders is still the same old yellow Microsoft ugliness

Forez
Posts: 279
Joined: 30.01.2016, 11:05
Location: In front of a PC monitor

Re: How to change icon for all folders from the OS default one?

#4 Post by Forez » 09.04.2018, 17:59

I also navigated in the CMD to
C:\Program Files (x86)\FreeCommander XE
and entered the
FreeCommander.exe /N /NewIni=%FcAppDataPath%\Settings\FreeCommanderTest.ini /NoPlugins /Lng=English
mode. The folder icons did not change

I also run the latest portable version. The folder icons did not change
Last edited by Forez on 30.05.2018, 17:20, edited 1 time in total.

Forez
Posts: 279
Joined: 30.01.2016, 11:05
Location: In front of a PC monitor

Re: How to change icon for all folders from the OS default one?

#5 Post by Forez » 09.04.2018, 18:29

What I have also noticed: some third party software also still uses default Microsoft icons while other use the icon that I want

For example old [from the year 2000] ACDSee 3.1 uses default ones, as also the constantly updated Mp3tag [currently 2.87]. But CorelDRAW X7 and Firefox 56.0.2 64-bit uses my icon


And up there, at that registry hack step by step guide, they say to set values 3 and 4- but I also tried values 0, 1, 2 and from 5 to 10; to no luck

Forez
Posts: 279
Joined: 30.01.2016, 11:05
Location: In front of a PC monitor

Re: How to change icon for all folders from the OS default one?

#6 Post by Forez » 30.04.2018, 18:33

Could this be somehow relevant with problem of somebody else: https://freecommander.com/forum/viewtop ... =19&t=8595 ?
Last edited by Forez on 30.05.2018, 17:22, edited 1 time in total.

Marek
Author
Author
Posts: 2324
Joined: 10.04.2006, 07:48
Location: Germany
Contact:

Re: How to change icon for all folders from the OS default one?

#7 Post by Marek » 30.04.2018, 20:46

I have just executed in my Windows 7 x64 this https://www.askvg.com/guide-how-to-chan ... n-windows/ [the first solution of them two].
I do not tested it but the changes are probably for 64 bit programs only.
For 32 bit programs you should try to make the changes in the WOW6432node.

Forez
Posts: 279
Joined: 30.01.2016, 11:05
Location: In front of a PC monitor

Re: How to change icon for all folders from the OS default one?

#8 Post by Forez » 30.05.2018, 19:46

Marek wrote:
30.04.2018, 20:46
[...]
WOW6432node.
And that was it- thank you for directing me into the right direction

For FreeCommander it worked almost right away- after reopening it. But for ACDSee a reset of system was required for the change to be visibly implemented within it

Problem solved. And I learned something new: about the existence of WOW6432node. It guess it may come in play once again sometime in the future, when doing some other registry tweaks

Forez
Posts: 279
Joined: 30.01.2016, 11:05
Location: In front of a PC monitor

Re: How to change icon for all folders from the OS default one?

#9 Post by Forez » 30.05.2018, 19:50

How about implementing that option into FC settings? For users who do not want to mess with the registry?

We can change icons for shortcuts on toolbars, including those on the Splitter [which implies overriding default FC ones]. I see no problem in telling FC to show the user within FC an icon chosen by the user for all of the [normal] folders

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests